Hírek


Évet értékelt az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület

2019-01-29 09:10:42

Ilinyben, a közelmúltban felújított rendezvényházban tartotta évértékelő rendezvényét szombaton este az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület. Az apró palóc faluban nem csak a mögöttük hagyott esztendő legérdekesebb pillanatait elevenítették fel a résztvevők, hanem az ez évi célokat is kitűzték, majd vacsorával és késő estig tartó baráti beszélgetéssel zárták a napot.

A rendezvényt Komjáti István, az egyesület székhelyének is helyt adó szomszédos település, Csitár- Nógrádgárdony község polgármestere nyitotta meg, aki köszönetet mondott azért a sok-sok munkáért, amelynek eredményeképpen az elmúlt négy évben a kicsi falu életének meghatározó eleme lett az egyesület.

Ezután Seidel Levente, az egyesület elnöke összefoglalta az elmúlt év eseményeit, kiemelve azt a szakmai fejlődést, ami lehetővé tette a szervezet előbbre jutását. Megállapítása szerint az elmúlt négy év bebizonyította, hogy helyes döntés volt a mentőszervezet létrehozása 2015. év tavaszán. Akkor szinte a nulláról indult a csapat, mára viszont nagyon sok eredményt sikerült közös munkával elérni. Mindezt jól példázza, hogy a tavalyi év során harminc beavatkozásban vett részt a csoport, amelyek között volt vízi mentés, búvárfeladat, alpintechnikai mentés, állatmentés, tűzoltás, műszaki mentés egyaránt. Mindennek biztonságos és szakszerű végrehajtását több gyakorlat, rengeteg tanulás, hosszú felkészülés tette lehetővé, ami jó hangulattal párosulva egy nagyon jó közösséggé kovácsolta az egyesületet. Az elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki ehhez segítséget nyújtott: mindenekelőtt a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, a társ mentőszervezeteknek, együttműködő partnereknek, önkormányzatoknak, támogatóknak, segítőknek.

Ezt követően a jelenlévők vetített képes előadás keretében idézték fel az elmúlt év legfontosabb eseményeit, a képzéseket, bevetéseket, csapatépítő tréningeket, illetve meghatározták az idei esztendő legfontosabb feladatait. Az egyesület fejlődését jól tükrözi, hogy a 42 fős tagság soraiban ma már többek között tíz búvár, hét ipari alpinista, huszonhét hivatásos, nyugállományú vagy kiképzett önkéntes tűzoltó, valamint három vizsgázott vízimentő dolgozik, miközben a szervezetnek immár kilenc tagja rendelkezik összesen 17 diplomával és két doktori címmel.

A rendezvényen Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke méltatta azt az önkéntes munkát, amelyből az egyesület tagjai bőven kivették részüket az elmúlt évben. Beszédében kifejezte köszönetét a megye polgárainak biztonságáért végzett áldozatos munkáért, a családtagoknak pedig a megértő, biztos háttérért, ami ehhez a tevékenységhez elengedhetetlenül szükséges. Kiemelte, hogy Nógrád megye fejlődésének kulcskérdése az elvándorlás megállítása, a fiatalok itthon tartása, amelyhez pontosan ilyen közösségekre van szükség. Seres Tibor tűzoltó ezredes, tűzoltósági főtanácsos, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a hozzászólások sorában kifejezte az igazgatóság köszönetét azért a szakmai segítségért, amit a mentőegyesület tagjai nyújtottak a számukra az elmúlt évben. Kiemelte, hogy a katasztrófavédelem nem nélkülözheti az önkéntes mentőszervezetek közreműködését, akik speciális szaktudásukkal hatékonyan támogatják a hivatásos katasztrófavédelmi szervek tevékenységét. Fábián Bertold rendőr őrnagy, a Balassagyarmati Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának vezetője hozzászólásában rámutatott: örömmel tapasztalta, hogy sikerült tartalommal megtölteni az egyesület és a rendőrség között korábban megkötött együttműködési megállapodást. Szemerády Zoltán tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke a szövetség ez évben tervezett rendezvényeiről adott tájékoztatást, Bobrovics Árpád, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének elnöke pedig köszönetét fejezte ki az elesett emberek megsegítése érdekében végzett munkáért, majd pedig felelevenítette a különleges mentés fejlődésének negyedszázados történetét. Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője a két szervezet közötti jó együttműködés fontosságát hangsúlyozta, Anita Galčíková, a Nagykürtösi Járási Tűzoltó Szövetség elnöke pedig az immár egy évtizedes múltra visszatekintő, határon átnyúló kapcsolatok jelentőségét emelte ki hozzászólásában.

Az évzáró rendezvény hivatalos részét vacsora követte, majd pedig késő estig tartó, jó hangulatú baráti beszélgetés zárta az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület évértékelő összejövetelét.

Fotókat készítette: Renner Péter

Vissza