Hírek


Elhunyt Fábián János nyugállományú tűzoltó alezredes

2019-02-14 07:55:23

Életének 62. esztendejében elhunyt, Fábián János nyugállományú tűzoltó alezredes, a Rétsági Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség alelnöke, a volt Rétsági Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság egykori tűzoltóparancsnoka.

 

Fábián János 1957. augusztus 6-án, Balassagyarmaton született. Általános iskolai tanulmányait követően, 1971-ben a Balassagyarmati 217. sz. Szakmunkásképző Intézet asztalos szakán folytatta tanulmányait. Mivel az oktatás emeltszintű volt, később ez tette lehetővé számára, hogy a különbözeti vizsgát letéve, gimnáziumi tanulmányokat folytasson, levelező tagozaton. 1974-ben a sikeres szakmunkás vizsgát követően a Rétsági Építőipari Szövetkezetnél helyezkedett el, asztalos munkakörben. 1976-ban leérettségizett. Sorkatonai szolgálatra 1979 februárjában vonult be, a bajai műszaki alakulathoz.

A Rétsági Járási Tűzoltóparancsnokság hivatásos állományába 1981. március 01-én nyert felvételt, mint előadó. 1986. augusztus 01-jétől a Rétsági Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság megelőzési előadói beosztásába került. A BM Tűzoltó Kiképző Központ, levelező tagozat tisztképző, tűzmegelőzési szakát 1988-ban végezte el. A szervezetnél megszerzett szakmai gyakorlata, szakmai iskolai végzettsége és az önkormányzat vezetőivel, társszervek irányítóival kialakított korrekt kapcsolatai alapján 1993. február 01-jétől, tűzoltóparancsnoki beosztással lett megbízva. Parancsnoki munkája során nagy hangsúlyt fektetett a térség lakóinak tűzmegelőzési,- tűzvédelmi biztosítására, a gazdálkodó szervek tűzvédelmi tevékenységének figyelemmel kísérésére. Sikeresen közreműködött a rétsági diák tűzoltók oktatásának és az illetékességi területén lévő önkéntes egyesületek 40 órás alapképzésének megszervezésében.

Főiskolai diplomáját 1999-en szerezte a Janus Pannonius Tudományegyetemen. 2000. december 01-jével kinevezésre került a Rétsági Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság tűzoltóparancsnokává. Fábián János tű. alezredes sikeresen hangolta össze a parancsnokság szakmai tevékenységét, az önkormányzati képviselő-testület által megfogalmazott elvárásokkal. A tűzoltóság munkája a felügyeleti szervek ellenőrzése során tett megállapításai szerint is mindenben megfelelt a jogszabályi előírásoknak. Kiemelkedően jól szervezte meg a Rétsági Önkéntes Tűzoltó Egyesület fennállásának 75. évfordulója alkalmából megrendezett versenyt és ünnepséget.

Szolgálati ideje alatt több alkalommal részesült megyei parancsnoki, városi polgármesteri dicséretben és jutalomban.

Szolgálati viszonya 2007. december 15-én szűnt meg.

Nyugállományba vonulását követően sem szakított a tűzvédelemmel. Még 1981-ben belépett a Rétsági Önkéntes Tűzoltó egyesületbe, melynek 2014. óta ellátta az elnöki feladatait. 2012 – 2014. években ő volt a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, illetve 2017. óta az alelnöke.

 Fábián János nyugállományú tűzoltó alezredes temetésének időpontja és helye:

 

2019. február 16-án

11.00 óra

Pusztaberki Temető

 

Emlékét kegyelettel őrizzük.

Vissza